PDA

Просмотр полной версии : Чоловіки МТС теж виходять у «декрет»


Вальдемар
22.06.2010, 06:27
Оператор мобільного зв'язку «МТС Україна» спеціально до Міжнародного Дня Батька пісумовує статистику виходів у «декрет» співробітників-чоловіків.

Щороку, третьої неділі червня, світ відзначає Міжнародний День Батька. Цей день є святом чоловіків, які беруть безпосередню участь у вихованні дітей. Для деяких співробітників «МТС Україна» День Батька є «професійним» святом. За кількістю декретних відпусток у «МТС Україна» поки що лідирують жінки, але чоловіки теж проявляють певну активність у цьому плані. З 2008 р. до першого півріччя 2010 року в декрет пішло 360 співробітниць компанії. За цей же період у відпустку по догляду за дитиною пішли й два співробітники «МТС Україна».

«У перший рік діти дуже інтенсивно ростуть. І саме в цей час мені хотілося бути зі своїм дитям поруч. Не лише спостерігати за ним, але й брати участь у його розвитку – відкривати дитині світ, допомагати робити перші кроки. Я хотів по-справжньому побути батьком. Тому рішення взяти відпустку з догляду за дитиною приймав абсолютно свідомо. Я знав, що така можливість є, і відразу ж нею скористався. Компанія пішла мені на зустріч, зберегла за мною робоче місце.Родичі й знайомі говорили, що декретна відпустка для чоловіка – героїчний вчинок. Може і так, але це того варте. Повірте, це незабутні враження – бути з дитиною поруч у перші дні його життя», – говорить батько-професіонал Олексій Кузьмін, експерт з дистрибуції Південного територіального управління «МТС Україна».

За статистикою, Україна поки що відстає від західних країн за кількістю «декретів для батьків»: Швеція і Норвегія – 45%, Канада – 30%, Данія – 15%, Франція – 10%, Росія – 3% та Україна – 1%. Лідерство Швеції, Норвегії й Канади пояснюється тим, що їх батьки за законодавством зобов'язані побувати у відпустці по догляду за дитиною мінімум місяць. Відставання України зумовлюється стереотипністю чоловічого мислення – виховувати дітей повинна жінка.

У Європі держава істотно впливає на чоловіків. «Декрет для батьків» вже взяли на озброєння багато держав. Наприклад, Фінляндія, де цим правом відразу ж скористалися майже 2/3 новоспечених татусів. У Швеції для популяризації нового закону про декретну відпустку для батьків навіть стали знімати серіали. Можливо, тому 16% шведських чоловіків після появи спадкоємця готові взяти на себе турботу про маля на цілих 1,5 роки.

Дуже багато канадських чоловіків залишають роботу відразу після народження або усиновлення дитини. Соціологи з'ясували, що з 2001 року кількість чоловіків, що беруть відпустку з догляду за дитям, зросла з 38% до 55%. Це пояснюється збільшенням пільг для молодих батьків і продовженням відпустки по догляду за новонародженим.

За результатами опитування, проведеного Французьким товариством соціальних досліджень, чоловічу декретну відпустку схвалюють майже 70% французів і більше 76% француженок.

В Японії за допомогою закону «про декрет для батьків» влада бореться з чоловічим «трудоголізмом». Правом вирушати в річну оплачувану відпустку користуються лише піввідсотка чоловіків. Тому власті деяких міст вирішили примусово відправляти в 40-денну відпустку з догляду за дитям батьків – працівників муніципальних установ. За оцінками, середньостатистичний японський чоловік приділяє будинку і сім'ї не більше 48 хвилин на день, а подібні заходи, на думку чиновників, перевернуть традиційні уявлення японців про роль чоловіка в догляді за дитям. І новоспечений батько, до речі, зобов'язаний скласти звіт про отриманий досвід.

Про Міжнародний День Батька
Вперше День Батька відзначили 19 червня 1910 року в США. Ініціатором створення цього свята називають місіс Додд з Вашингтона. День Батька з'явився як вираження любові і вдячності, які донька присвятила своєму батькові. Услід за США День Батька в третю неділю червня стали відзначати Великобританія, Нідерланди, Франція, Китай та інші країни.

У багатьох країнах це свято можна порівняти з нашим восьмим березня. У Фінляндії в День Батька вивішують прапори, діти готують своїми руками дарунки для пап, а дбайливі хранительки вогнища накривають святковий обід, печуть торт або пироги. У Естонії в дитячих садах і школах організовують спеціальні заходи: ранки і концерти, а діти готують для татусів саморобні листівки і дарунки.

У 1984 році радянські чоловіки вперше задумалися про виховання дитини завдяки мультфільму «Вовк і теля». Це історія про вовка-гуманіста, який усиновив теля, замість того, щоб з'їсти. Напевно, багато хто пам'ятає відому фразу «Та що ти все: мама, мама?» Мультфільм можна поглянути за цим посиланням: _http://www.youtube.com/watch?v=l39DVR4LBbI

Як чоловікові вийти в декрет
Закон, за яким українські батьки можуть брати відпустку по догляду за дитям, в Україні існує близько десяти років. За цим же законом у декрет можуть виходити й інші родичі.

Згідно ст. 18 Закону України «Про відпустки», відпустка з догляду за дитиною до досягнення ним трирічного віку надається матері, батьку, бабусі, дідусеві або іншим родичам, які доглядають за дитям.

Підставою для отримання батьком відпустки і отримання допомоги з догляду за дитиною є відповідна заява і копія свідоцтва про народження дитини, подана ним за місцем роботи. До заяви необхідно прикласти довідку або копію наказу з місця роботи матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки і виплата їй допомоги з догляду за дитиною припинена. Виплата допомоги продовжиться для того члена сім'ї, який доглядатиме за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
MTS (http://company.mts.com.ua/ukr/press_releases.php?news_id=4128)

Oleg222
01.07.2010, 01:13
Знаю двох чоловіків які скористалися даним правом догляду за дитиною.

Один пішов у декретну відпустку через те що в дружини більший заробіток і для сім'ї так фінансово вигідніше.

Другий під час кризи опинився під загрозою скорочення в зв'язку з оптимізацією кількості кадрової чисельності працівників, це було на початку 2009 року. Зараз начебто загроза звільнення минула то збирається приступати до свої посадових обов'язків (в державній організації).

Мотиви бувають різні.